Pekingeesi on luonteeltaan älykäs, peloton, itsevarma, voimakastahtoinen ja tasapainoinen. Se osoittaa omistajalleen syvää kiintymystä ja ymmärrystä - ei nöyrää palvontaa, vaan sydämen rakkautta.

Rotumääritelmän sanavalinnat rodun alkuperästä ja historiallisesta taustasta: "Leijonamainen olemus. Ilme on valpas ja älykäs. Peloton, uskollinen ja pidättyväinen, ei arka eikä aggressiivinen." Vieraita kohtaan pekingeesi voi olla pidättyväinen, mutta se ei kuitenkaan saa olla arka tai vihainen. Osa nykyajan pekingeeseistä puolestaan rakastaa kaikkia - niin tuttuja kuin vieraitakin ihmisiä sekä koiria.

Pekingeesi on ollut seurakoirana jo vuosisatojen ajan. Alkuperäinen käyttötarkoitus oli toimia koristeena ja pahojen henkien karkoittajana Kiinan keisarillisessa hovissa sekä varoittaa tunkeilijoista haukkumalla. Tämä ominaisuus on säilynyt pekingeesillä tähän päivään saakka. Kotona ne varoittavat haukkumalla, kun kuulevat normaalista poikkeavia ääniä ja pitävät naapureiden vahtaamisesta. Jos naapurissa tapahtuu liikehdintään, täytyy heti mennä aidan tai oven taakse tutkimaan sekä varmuudenvuoksi haukkua pari kertaa.

Pekingeesi saattaa ärsyttää vakavikkoja sekä tosikkoja. Itsepäisen ja omanarvontuntoisen luonteen vuoksi omistajalta usein vaaditaan kärsivällisyyttä sekä huumorintajua. Pekingeesi on leikkisä ja tekee melkein mitä vain, jos tekeminen on sille leikkiä. Työtä se ei ota vakavasti, joten esimerkiksi näyttelyissä saattaa olla hankalaa saada pekingeesi esiintymään moitteettomasti.

Pekingeesi soveltuu ihmiselle, joka etsii itsetietoista ja mukavuuden haluista seuralaista, eikä koiran kanssa harrastaminen ole päätavoite. Pekingeesi on toiminnallinen ja useimmat tykkäävät lenkkeillä, jos niille vain annetaan mahdollisuus. Pekingeesin rakenteesta johtuen lenkkeilyä ei suositella kovin kuumalla säällä, koska lämpöhalvauksen riski on silloin suurempi.Tekstin lähteenä ollut: www.pekingesikerho.com ja www.kennelliitto.fi